woensdag 21 januari 2009

Trend van vroeger: Verspreiding van informatie

De wil om andere jouw informatie te laten opnemen, kon dat vroeger het beste gebeuren via boeken. Het schrijven van boeken koste erg veel tijd en hierdoor waren er van boeken maar beperkte oplages. Maar door de uitvinding van de broekdrukkunst kwam hier verandering in.
Door de boekdrukkunst konden de oplages van boeken enorm vergroot worden. Hierdoor nam de kennisverspreiding enorm toe.

De uitvinder en tijd van de boekdrukkunst is niet precies bekend. Wel is bekend dat de Chinees Pi Chang al in de elfde eeuw Chinese tekens heeft gedrukt. Eerst zijn die van aardewerk, 3 eeuwen later ook van hout of gegoten tin. Er werd echter weinig gebruik van deze techniek gemaakt, omdat een drukpers en inkt ontbraken en omdat er teveel tekens in de Chinese taal voorkomen.

In de westerse wereld werd er voor het eerst rond het jaar 1450 gedrukt met losse letters. Dit was een enorm succes en verspreide zich snel.
Met de boekdrukkunst kreeg het gewone volk de beschikking over boeken. Boeken konden nu veel sneller gedrukt worden. Het duurde echter nog wel 20 jaar voordat het eerste boek in Nederland werd gedrukt. De eerste teksten waren in het Latijn, maar al snel kwamen ook teksten in het Nederlands.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/




Oude boekdruk fabriek


Geen opmerkingen:

Een reactie posten