donderdag 22 januari 2009

Trend van de toekomst: Robots

Het lijkt nog ver in de toekomst: Robots. Maar met de snelheid van de techniek zal het niet lang duren voordat de eerste robots hun aantreden doen in het huishouden of als hulp van minder validen.

Een robot is een programmeerbare machine, die meerdere, verschillende taken uit kan voeren. Hierin verschilt het van een numerieke machine, die is geprogrammeerd voor een taak. In de praktijk betekent het dat een robot voor verschillende producten kan worden ingezet, waar een numerieke machine slechts één (deels variabele) taak kan uitvoeren. Een robot kan vaak zelf van grijper wisselen, om zijn verschillende taken uit te voeren.
Rond het jaar 2030 word verwacht dat robots zich zelf dingen kunnen aan leren, deze techniek heet Artificiële Intelligentie (AI). AI is volgens de prominente informaticus John McCarthy "een machine zich zo laten gedragen dat we dat intelligent gedrag zouden noemen als een mens zich zo gedroeg". AI word ook als hoofdonderwerp gebruikt in de gelijknamige film van Steven Spielberg, hierin toont een robotjongetje liefde.

Wanneer AI goed is ontwikkeld zouden de robots zich kunnen redden in bijvoorbeeld het huishouden, bejaardezorg of misschien worden robots de vervanger van bijvoorbeeld de blindengeleidehond.


Robot in het huishouden

Bronnen:
http://www.vpro.nl/programma/detoekomst/afleveringen/26435176/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmatige_intelligentie
http://nl.wikipedia.org/wiki/John_McCarthy_(informaticus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten